"Jeg trodde de fleste i vår del av verden var for demokrati?" sier Bjørn Ø. Andreassen i et interessant leserinnlegg i Finnmarken.
En av arkitektene for et forenet Europa, Jean Monnet, hadde en visjon for et Europas Forente stater på 1950-tallet. Han ville ha en herskerklasse av teknokrater (eksperter av forskjellig slag) som ikke kunne stilles til ansvar overfor velgergrupper. Altså lite demokrati!
Presidenten i Det europeiske råd, Herman van Rompuy, minner alle om å legge til side nasjonale interesser til fordel for unionstanken. Idealet i Brüssel er det supranasjonale, det overnasjonale. Altså lite demokrati!
Lisboa-traktaten legger grunnlaget for Jean Monnets tanker om et teknokratisk Europa, et ekspertvelde, som vi nu for alvor ser konturene av.
EU Observer slår fast at en junta av eksperter og teknokrater mer og mer vil styre utviklingen. EU-landene er dermed ikke så demokratiske som vi trodde.
I Hellas viser en meningsmåling til og med at 30 prosent av befolkningen heller ønsker å bli styrt av en teknokrat-junta enn av demokratisk valgte politikere. Og nesten 25 prosent vil ha "den sterke mann" - i demokratiets vugge.
Den tidligere kansler, sosialdemokraten Gerhard Schröder, sa i august at: -"Den pågående krisen gjør det nådeløst klart at vi….er nødt til å gi slipp på nasjonal suverenitet".
Jens og jeg vil ha mer demokrati, mens sosialdemokraten Schröder vil ha mye mindre demokrati.
Olav E. Johansen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar