søndag 2. oktober 2011

Går Europa under nu?

Olav E. Johansen
Europa er ved et vendepunkt. Enten må man oppløse EU eller fremskynde integreringen.
Gjeldsproblemene kan ikke lenger løses med vanlige midler. Særlig problemene i Italia har satt hele EU-prosjektet i krisemodus. Det dreier seg om et eksistensielt problem så vel for Euro-sonen som for hele EU-prosjektet.
Noe drastisk nytt må til. Europas ledere er i ferd med å erkjenne at det de hittil har prøvd i snart to år, ikke har virket. 

Også i finansimperiet Goldman Sachs sier man at Europa trenger en helt annen type sterke ledere enn de vi har nu. Og det vil trenges utenomordentlige tiltak som verden ikke har sett maken til. Er det duket for Karl-Theodor zu Guttenbergs inntreden i tysk politikk igjen?  

Tyskland er jo atter Europas ubestridte motor. Nøkkelen til løsning ligger naturligvis hos den Europeiske sentralbank i Frankfurt. Europa vil neppe ha annet valg enn å utstede en Euro-obligasjon som verdens investorer vil kaste seg over. Men dette vil også bety et nytt enormt skritt i retning av et føderalt, samlet Europa.  

Presidenten i den Europeiske sentralbank, Jean Trichet, sa i juni at det heller ikke vil være unaturlig med en felleseuropeisk finansminister. 

Integreringen i Europa vil skyte fart. Og de enkelte medlemsland vil miste mer og mer av sin suverenitet. Europa går ikke under! EU vil etter hvert fremstå som en økonomisk OG politisk supermakt. Med god hjelp fra Vatikanet. Stakkars USA da!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar