fredag 28. oktober 2011

Lemenår

Værforholdene sist vinter var perfekte for lemenet med den svart-gule pelsen og med de fire store fortennene. Om vinteren lever denne gnageren under snøen hvor den spiser mose og annen vegetasjon.



Det er ikke rart at det blir mange av dem når forholdene ligger til rette for det. De blir faktisk kjønnsmodne etter bare tre uker. Dessuten er drektighetstiden like kort, så muligheten for å produsere mange unger er utrolig stor.

Smågnagerårene er viktige for dyrenes næringskjede. I et lemenår er det veldig gode forhold for annet småvilt. Reven får mat på en lettvint måte. Dermed får blant annet rypene være i fred.

Det er myter knyttet til lemenet. For eksempel heter det at et lemen kan bli så sint at det kan sprekke. Forskerne er enige om at dette er tull. Men lemenet kan faktisk terges slik at den får så store problemer med stoffskiftet og blodtrykket at den kan dø av stress.

På bildet ser vi den stolte jegeren, Musti, som viser frem sitt bytte for matmor. Hjemme rydder hun eiendommen hver kveld etter mørkets frembrudd. Sånne jegere som hunden Musti lever for tiden glade dager i den grad de får lov til å ture frem og kan la instinktene få fritt utløp.

Henry Johansen i Bonakas, som reiser mye i Russland, forteller at der kan man kjøpe vester av lemen. Hvis det er skinn både foran og bak, koster vester 10.000,- kr. Hvis det er skinn bare foran, koster den 6.000,- kr.

Familier kan få en liten inntekt av å grave mange dype groper i marka og fange lemen der. Jobben med å flå disse små dyrene er nok ikke misunnelsesverdig!
Erna Fjelldahl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar