tirsdag 25. oktober 2011

Ingvald med ny joike-CD


"The grand old man" i den kjente gruppen Tanabreddens Ungdom, Ingvald Guttorm, har i en alder av 77 år utgitt sin første CD-plate hvor han joiker alene. Vi hadde gleden av å være til stede under release-konserten i Båteng i Tana.

Det ble en samisk musikkaften i den lille samebygda i Tanadalen som vi sent vil glemme.

Her er de som spilte for Ingvald da han joiket i Båteng. Fra venstre Per Gunnar Andersen, Katriin Raska, Sanskriti Shretha, Ingvald Guttorm og Trym Bjønnes.

Ingvald Guttorm ble kjent gjennom sin opptreden i Tanabreddens Ungdom som gjorde samisk musikk populær og kjent i vide kretser. Gruppen utviklet en ny og moderne måte å fremføre tradisjonell samisk musikk og joik på. Flere av sangene lå på Norsktoppen over lang tid.

Det borger for kvalitet på CD'en når vi ser hvem Ingvald har fått med på laget. I spissen for musikerne finner vi på fløyte ingen ringere enn professor Steinar Ofsdal fra folkemusikklinja ved Norges Musikkhøyskole. To av Ofsdals elever spiller også på CD'en. Den ene er Sanskriti Shrestha fra Katmandu i fjellandet Nepal i Himalaya. Hun spiller på tabla (en tromme). Den andre er Trym Bjønnes som er folkemusiker fra Setesdalen. Han spiller gitar og buegitar.

Under release-konserten i Båteng fikk vi høre hvordan de to bidro til at Ingvalds joik smeltet sammen med nepalesisk/indiske elementer og norsk folkemusikk.

Konserten i Båteng ble en sterk musikalsk opplevelse. Med vakkert fløyte-, saksofon og munnharpespill bidro også den allsidige estiske musikeren, Katriin Raska, til å fremheve Ingvalds talentfulle joik. I tillegg spilte Tanas lokale bassist , Per Gunnar Andersen.

I neste del av det tettpakkede, spennende musikalske programmet var det Sanskriti Shrestha og Katriin Raska som leverte folkemusikk med stor innlevelse. Denne gangen spilte Katriin på estisk sekkepipe.Som om ikke dette var nok, ville også den kjente samiske musikeren, Amund Johnskareng, fra Karasjok hedre sin venn, Ingvald, med et variert knippe med samisk musikk.


Som et punktum på konsertdelen av arrangementet var det som om ringen ble sluttet for Ingvald. Gruppen som han startet sin karriere i for snart 40 år siden, Tanabreddens Ungdom, hedret Ingvald med et forrykende repertoar av kjente og kjære låter fra sin lange karriere. Det var kjernen i gruppen, Irene Pettersen og Hartvik Hansen, som sang. I noen av sangene deltok også Ingvald selv.
Irene Pettersen og Hartvik Hansen på bildet til venstre.

Forlagssjef John-Trygve Solbakk i det samiske forlaget, Čálliid Lágádus, sa at Ingvald hadde spurt dem for lenge siden om ikke de kunne stå for utgivelsen av CD'en "Mun ain juoiggadan" (Jeg joiker fremdeles). Forlaget har hatt som politikk å ikke arbeide med musikk. Men det endte med at de gjorde et unntak for Ingvald. John Trygve var for øvrig produsent for flere av LP-platene til Tanabreddens Ungdom på 1970-tallet.

Ingvald har lenge arbeidet med å samle på tradisjonelle joiker både på finsk og på norsk side av Tanadalen. På platen som Ingvald nå har lansert har han tilrettelagt tradisjonell joik, men også tatt med egenproduserte joiker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar