søndag 25. september 2011

Skoltesamisk gjenbegravelse i Neiden

Av Olav E. Johansen

Idag var det en stor begivenhet i Neiden. I 1915 ble levningene etter 94 skolesamer fjernet fra den skolesamiske kirkegården i Neiden fjernet av av Anatomisk Institutt ved Universitetet i Oslo til forskningsformål.

Etter flere års kamp klarte klarte til slutt den skoltesamiske, ortodokse kirkeforeningen ved St. Georgs kapell i Neiden, å få myndighetene med på at det eneste rette var å bringe levningene av disse 94 tilbake til Neiden og så foreta en gjenbegravelse.

Mange hundre mennesker var kommet til Neiden til denne seremonien som kanskje ikke har hatt sin like i hele verden.

Her ser bilder fra seremonien. Klikk på bildene for å se en større utgave.


 91 av 94 kister var lagt ned før denne dagen. Her kommer prosesjonen med de tre siste som ble lagt ned idag, søndag 25. september.

Her legges den første av de tre kistene ned sammen med de 91 som ligger der fra før.

Den øverste for den ortodokse kirke i Europa, erkebiskop Gabriel, var kommet helt fra Paris for å lede denne historiske begivenhet.
Her ser vi geistlige prominenser sammen med norske offentlige prominenser. Til høyre for de ortodokse geistlige ser vi kirkeminister Rigmor Åserud, ordfører Linda Randal og sametingspresident Egil Olli.

1 kommentar:

  1. Norsk Teknisk Museum åpner 21. mars utstillingen "Folk: Fra rasetyper til DNA-sekvenser". Utgravningene og gjenbegravelsen i Neiden omtales i utstillingen og vi ønsker, hvis det er mulig, å bruke bildene publisert her. Ta gjerne kontakt direkte med meg: thale.sorlie@tekniskmuseum.no Her er mer informasjon om utstillingen: https://www.tekniskmuseum.no/besok-oss/helgeprogram/1510-21-03-folk-fra-rasetyper-til-dna-sekvenser

    SvarSlett