søndag 18. september 2011

Fjellbryllup ovenfor Alleknjarg

Olav E. Johansen

Ragnar Aslaksen og  Pirkko Järvinen fra Alleknjarg tok nylig sine finske gjester med på en tur på fjellet ovenfor Alleknjarg. Det de ikke visste, var at to i følget  hadde planlagt å gifte seg der oppe på fjellet. De hadde til og med egen prest med seg . 

Ragnar  var naturligvis kjentmann og  vertskap sammen med samboer Pirkko Järvinen.  Ragnar hadde lagt fjellturen i  et område hvor den legendariske Utsjokpresten,  Jaakko (Jacob)  Fellmann, vandret  på første halvdel av 1800-tallet på vei til Vadsø og Vardø. 

-Men det vi ikke visste, var  at to i følget skulle gifte seg  her på våres fjell, sier Ragnar. -Pirkko og jeg  ble veldig overrasket da  Antti plutselig gikk  ned i knestående og  spurte Sirpa om hun vil gifte seg med han.  Det viste seg at det bare var brudeparet selv og presten som visste hva som skulle skje.

De hadde nok  bestemt seg i forveien, men det var likevel et fortryllende  innslag der oppe på det høstgule fjellet.   Der ved bålet fikk også Väinö Lautala vite at han skulle være forlover og adminstrere ringene.  Det nygifte paret er Sirpa  Kostamo (62) fra Kemi og  Antti Viitanen (62) fra Kauhava (øst for Vasa).

I disse områdene er det også gamle samiske hellige steder. Vielsen ble da selvsagt foretatt med  Gullfjellet og  Vuopman-varri som bakteppe. Den hellige bekken, Allekjohka, er også i området. 

Den pensjonerte presten, Raimo Karvonen (72), syntes virkelig dette var en fin plass å vie det lykkelige paret. Vielsen ble foretatt ved  kanten av Skadžas-myra i et kjerringris-kratt.

Brudebuketten ble plukket på stedet der i myrkanten. Buketten bestod for det meste av finnmarkspors. Ellers virket det ikke som om noen av deltakerne klarte å identifisere de andre artene i buketten.

Bryllupsmenyen på fjellet bestod av finske pølser med norsk kaffe og kjeks. I tillegg ble det servert fransk champagne som for anledningen var bestilt fra venner i Frankrike. Bruden hadde til og med sørget for å ta med champagne-glass i ekte krystall opp på fjellet.

-Det er første gangen jeg  foretatt en vigsel på fjellet ved en myrkant, sier Karvonen.  Han  er for øvrig fra Kuusamo hvor  han har vært prost i flere tiår.

Brudeparet  måtte si endelig "Ja"  i Nuorgam på grunn av formaliteter.  Finske prester har ikke uten videre anledning til å vie folk i andre land.  Derfor sa de "Ja" også  i Nuorgam, for å være helt på den sikre side. De mente at det ikke er nødvendig å risikere at noen vil erklære ekteskapet for ugyldig på grunn av internasjonale juridiske formaliteter og spissfindigheter.

-Jeg har nå vurdert å gi denne myra et nytt navn, sier Ragnar.  -Jeg kommer til å kalle den  Naitalan-jeaggi (Giftermålsmyra) heretter.  Ragnar presiserer ellers at brudeparet med følge fremdeles var opplagt og i godt humør på mandag morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar