søndag 27. november 2011

Inn-på-tunet prosjektet ved Tana videregående skole

Tekst og foto: Erna Fjelldahl
Tana videregående skole er en av fire gårder som er ”Inn på tunet”- bedrift i Tana kommune.
Vi treffer miljøarbeider Siv Anita Pedersen.  Hun kommer opprinnelig fra Vardø, men har, som mange andre ungdommer,  funnet seg en partner i forbindelse med at hun tok utdanning ved skolen.  Nå bor hun med han og et lite barn i Luftjok i Tana og jobber ved skolen.  Hun trives godt i Tana til tross for forskjellen med Vardø.  Hun tenker spesielt på den muligheten tanabarn har til å lære om hvor mat kommer fra.  Det er viktig å lære den oppvoksende generasjon om hvor den kortreiste maten kommer fra.
Hun sier at skolen har veldig mange ressurser og at miljøet rundt skolen er veldig godt tilrettelagt, for eksempel ved bl.a. mye garderobeplass og lett tilgang til toaletter og vaskemuligheter. Og det er så mange her som er gode på masse forskjellig.
Skolen er i startfasen og holder på med planleggingsarbeid, samtidig som de er i gang med første målgruppe.  Det er barnehagebarn på fem år og et klassetrinn på barneskolene.  Disse får i første omgang delta i en vinteraktivitetsdag.  Hver gruppe får en dag.  De tar også imot barnehager når disse tar kontakt og gjør avtaler om omvisning.
Nå har skolen kontakt med barnehagen i Boftsa.  Femåringene kommer hit en gang i måneden. Da er de på skolen fra kl 10:00 til 14:00.  Hver gang er det et nytt tema.  Tema kan for eksempel være: ”Gris”, ”Hest”, ”Ku”, ”Maskiner”, ”Høsting”, ”Såing”. Under  hvert tema snakker man og forklarer.  Ungene spør om hva de vil og barna lærer de om hva slags mat man får av dyrene og hva man kan bruke maskinene til.  Skolen har lyst til å vise barn årssyklusen i landbruket, samt at de skal få oppleve å være i positiv aktivitet.  Siv Anita har grunntro på dette arbeidet og gleder seg til fortsettelsen.

Siv Anita er ansvarlig for Inn på tunet prosjektet.  Det er generelt et tilbud til enkeltpersoner, unge og gamle, med forskjellige utfordringer, der gården er en pedagogisk ressurs.  De som er med i prosjektet får 20 000,- kr i tre år, for å bli kurset, få rådgivning, ansatte kan frikjøpes for å skaffe seg kompetanse til å starte opp tilbudet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar