tirsdag 13. desember 2011

Prinsen av Bonakas

Tekst: Erna Fjelldahl/ Foto: Erna Fjelldahl og Tana vidergående skole
Tana videregående skole ønsker å fortelle historien om ”prins Bonakas".  Prinsen ble født 15.09.10. Hans mamma lyder det vakre navnet Samsaya og faren er Surnflødt, som høres nesten litt gammelnorsk ut.  "Bonakas" var morens første barn.
Bildet til venstre:  Dette er Samsaya, moren til Bonakas. Her ligger hun i fødebingen og venter på at en ny liten kalv skal bli født. Kalven får være med moren i bingen i 5 dager, dersom ikke noe uforutsett skjer. Trine LiseTroli (til venstre) og Britt-Mari Andersen (til høyre) steller godt med henne.
Geno avl og semin er et firma som eies av 12.000 norske storfebønder.  Bedriften har avlsansvaret for NRF.  De viste stor interesse for prinsen fordi hans stamme er en av de kombinasjoner de ønsker for videre avl.  Det var avlsrådgiver Arne Josvald Sabbasen, som for øvrig er å finne på Tine, som anbefalte oksekalven for Geno, etter å ha inspisert den. 
Bonakas måtte derfor forlate hjemstedet før han var 4 måneder, for å flytte sørover, til Øyer testingsstasjon.  Der har han gjennomgått mange tester og skolen har fått melding om at han er ferdig med disse og at avlsutvalget har godkjent han som okse, brukt i semin.
Bildet til venstre: Den yngste lille oksekalven i fjøset har ikke fått navn ennå. Men dette året får alle nye kalver et navn som begynner på V. Vi foreslo Viktor eller Valdemar…
Bonakas har nå flyttet fra binge til bås på karantenestasjonen.  Der blir han til 29.11.11, da skal han til Store Ree og derfra vil også Tana videregående skole kunne få ungoksesæd fra han.
Britt Mari Andersen og Trine Lise Troli er overbeviste om at har det kjempebra der han er.  Han får være i lag med en liten gruppe av de kalvene som kom samtidig med han.  Disse dyrene er i lag i fra fire til seks år. De har stor plass både ute og inne.  Av en gruppe på over tre hundre okser til enhver tid på Store Ree, kan ni til tolv plukkes ut til å bli eliteokser. Og da er de som ”konger” å regne.
Skolen er kjempeglad for at de har klart å levere en slik stasokse, sier faglærer Tonje Kristine Halvari.
Og hem vet?  Neste år springer det kanskje rundt flere ”prinser” og ”prinsesser”, som har prinsen av Bonakas som pappa.  Slike eventyr slutter aldri.
Mor og far har aldri truffet hverandre.  Fødselen var et resultat av at mor ble inseminert med Surnflødts sæd.  Faren oppholder seg på Store Ree seminstasjon sammen med 10-12 andre norske toppokser.  Det er disse som sørger for at norske- NRF kyr, kan holde høy kvalitet på sitt avkom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar