søndag 27. november 2011

Årets Finnmarkslege fra Hillagurra

Tekst og foto:         Erna Fjelldahl

Helse Finnmark har kåret to kvinner til Årets Finnmarkslege 2011.  Den ene bor oppe i Tanadalen, høyt oppe på et platå, slik at hun nok har en av de vakreste utsiktene til elven, som flyter stille nedenfor.  Det er Sigrun Winterfeldt.

Vi møter henne, etter store strabaser; der vi må ha mann med traktor for å få bilen løftet av grøften vi gled ned i, på vei opp til hennes rike. 
 
Stolt og glad
Sigrun er enda i gledesrus etter det som har hendt.  Hun kan nesten ikke tro det som har hendt.  Hun har brukt sine legeår som allmenlege til gagn for mennesker her i nord.  Hun vokste opp i et etterkrigs-Tyskland og etter studiene på 1960 tallet valgte hun å flytte til Norge.  Hennes første jobb i Norge var som lege på Kvinneklinikk i Tromsø,- Vadsø sykehus og i Alta var hun turnuslege i 1974.  Deretter hadde hun privat legepraksis der i fem år.

Amors piler førte henne til Tana
Så kan vi vel si at hun ble truffet av Amors piler og flyttet med Ingvald Guttorm til Hillagurra, der hun fortsatt bor.
Sigrun har vært allmenlege og kommuneoverlege i Tana.  De tre siste årene var hun også kommuneoverlege for Nesseby.  Sigrun har rundet de 70, men hun arbeider enda en dag pr uke og i den takten som passer.

Lærte seg samisk
Hun har et stort pre, her i området.  Hun lærte seg samisk tidlig og har av den grunn hatt stor søkning av samisktalende pasienter.  Vi har selv hørt si: ”Ho Sigrun er våres lege!”

Sterk for de svake!
Sigrun har alltid vært opptatt av de svakeste i samfunnet, dem hun har truffet i kraft av sin stilling.  Hun forteller om at hun tidlig kom i kontakt med utfordringer, som brakte henne inn i kampen for selvbestemt abort, likeledes de mange incestofre og for ikke å snakke om menneskehandelen i våre nærområder fikk henne til å legge ting til side, for å kjempe på de svakestes sider i alle kampene. Mottoet var: Snakk – ikke tie still.

Selvmordsforebyggende arbeid
I forbindelse med selvmordsbølgen fra ca 2005, kom Sigrun med i prosjektet ”Åpenhet og nærhet”.  I dette arbeidet var hun dyktig på å involvere hele lokalsamfunnet og hentet nasjonal ekspertise som kunne være til hjelp da hun satte i gang med arbeidet rundt omkring på barnehager, skoler, bygdelag, politikere, samt de ansatte innen helse- og sosial.

Varm, klok og inkluderende
Hun har også arbeidet målrettet for å bygge opp en god arbeidsplass, hun har vært og er inkluderende og åpen, samt opptatt av at nye kolleger skal føle seg godt mottatt og ivaretatt. 

Kunstneren
Sigrun er ikke bare lege.  Hun er en utrolig dyktig maler, som har hatt mange av sine bilder hengende rundt på kontorer til legene og andre ansatte i helsevesenet i Tana. 
Hennes vakre bilder har strålt for både ansatte og besøkende og fått oss vanlige dødelige til å tenke avslappende tanker, når vi har hatt et av hennes bilder å se inn i, mens vi har gruet oss til å få den sprøyten…

Fremtiden
Vi håper alle at Sigrun skal fortsette med å gi av sin kunst og sin kunnskap i mange år. Det tror vi at hun gjør.  Og til sist må vi si: Hun er en flott dame, som holder seg utrolig godt!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar